Przepis na fantazyjną dynie
Opis:
- Obraną dynię pokroić na jednakowej grubości foremne kawałki, a następnie każdy kawałek osolić, oprószyć papryką i mąką.
- Tak przygotowaną dynię usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na salaterkę i gorącą przykryć, aby całkowicie zmiękła pod parą.
- Warzywa obrać, rozdrobnić na tarce o dużych otworach, włożyć na rozgrzany olej.
- Krótko podsmażyć bez rumienienia, a następnie podłożyć kilkoma łyżkami wody i udusić pod przykryciem.
- Do miękkich warzyw dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą, papryką, łyżeczką musztardy, cukrem do smaku.
- Gorącymi warzywami obłożyć dynię, wystudzić.
- Podawać jako zimne danie z pieczywem obłożonym np. jajkiem na twardo, wędzoną rybą.
Składniki:
- 30 dag dyni
- łyżeczka mąki
- 4 łyżki oleju
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- cebula
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- zielenina
- papryka ostra
- musztarda
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska