Surówka z dyni w sosie pomarańczowym

1

Przepis na surówkę z dyni w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 40 dag dyni
  • 10 dag jabłek
  • cukier puder
  • 1/4 l mleka
  • 1-2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 dag skórki pomarańczowej

Opis:

  1. Skórkę pomarańczową smażoną drobno pokrajać lub posiekać.
  2. 1/8 l zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do reszty wrzącego mleka, dodać skórkę pomarańczową, zagotować mieszając.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  4. Wlewać strumieniem wrzące mleko, ucierać starannie, ostudzić mieszając.
  5. Dynie i jabłka umyć, obrać ze skórki, z dyni wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  6. Przyprawić do smaku cukrem, cytryną, ułożyć na salaterce szklanej, zalać sosem pomarańczowym, oziębić.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Co jeść na diecie? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply