Pascha malinowa

0

Przepis na paschę malinową

Składniki:

  • 50 dag świeżego słodkiego i tłustego twarogu
  • 25 dag konfitur malinowych
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka i całe małe jajo
  • szklanka świeżej gęstej śmietany

Opis:

  1. Twaróg przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie. Wymieszać z odsączonymi konfiturami i całość przetrzeć przez nylonowe sito.
  2. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, wbijając w czasie ucierania kolejno surowe żółtka i całe jajo.
  3. Do utartego masła dodać masę malinowo-twarogową i śmietanę, po czym wszystko jeszcze raz utrzeć, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
  4. Masę przełożyć do dwu podwójnie złożonych serwetek lnianych, zawinąć i obciążyć deseczką z ciężarkiem.
  5. Podawać deser ochłodzony i udekorowany.
  6. Jest to bardziej atrakcyjna wersja paschy, orzeźwiająca w smaku. Z podanych składników wychodzi niewielka jej porcja, raczej tylko dla podtrzymania tradycji na świątecznym stole.
  7. Jeśli jesteśmy szczególnymi miłośnikami paschy, proporcje należy zwiększyć.
Share.

Leave A Reply