Przepis na mus z poziomek
Składniki:
- 20 g poziomek
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- łyżeczka soku z cytryny
- pół szklanki bitej śmietany
Opis:
- Poziomki starannie opłukać, odłożyć kilkanaście ładnych owoców do dekoracji, resztę przetrzeć przez nylonowe sitko lub zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę, wsypując po trochu cukier.
- Gdy piana jest sztywna, dodać namoczoną i rozpuszczona w 2 łyżkach wody żelatynę, roztarte owoce, sok cytrynowy, część bitej śmietany.
- Wymieszać i przełożyć do miseczek.
- Przybrać poziomkami i bitą śmietaną.
Jeden komentarz
Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne