Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- sól
- pół kubeczka octu
- cukier
- sok cytrynowy lub kwasek cytrynowy
Opis:
- Usunąć z kapusty wierzchnie liście i drobno je poszatkować.
- Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować aż będzie jeszcze jędrna, ale już miękka ( ok. 10 – 15 minut ).
- Odcedzić.
- Ocet wmieszać pół na pół gotowaną wodą,zalać kapustę i natychmiast odcedzić i spłukać gotowaną wodą (chodzi o to, aby kapusta nabrała pięknego koloru, ale nie była bez octu).
- Odcedzoną doprawić do smaku cukrem, solą i kwaskiem lub sokiem z cytryny.
- Oziębić.
Jeden komentarz
Pingback: • Co jeść na diecie? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne