Żur

0

Przepis na żur

Składniki:

  • 1,5 szklanki zakwasu
  • 2 szklanki wody
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sojowego

Opis:

  1. Przygotować zakwas: 1,5 szklanki śruty żytniej zalać 1 litrem wody letniej przegotowanej, pozostawić do zakiszenia przez ok. 4 dni. Zakwas przecedzić, przechowywać w lodówce.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w słupki, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając sól w połowie gotowania.
  3. Wlać zakwas, zagotować.
  4. Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zarumienić na oleju, dodać do żuru.
  5. Na koniec przyprawić żur roztartym ząbkiem czosnku.
Share.

Leave A Reply