Zupa ziemniaczana ze śmietaną

0

Przepis na zupę ziemniaczaną ze śmietaną

Składniki:

  • 50-60 dkg ziemniaków
  • 15 dkg włoszczyzny
  • 1 dkg grzybów suszonych
  • 1,75 l wody
  • 1,25  l śmietany
  • 2 dkg mąki
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • sól

Opis:

  1. Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych, opłukanych warzyw.
  2. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować.
  3. Połącz ze śmietaną, dodać zieloną pietruszkę i koperek siekany.
  4. Zupę ziemniaczaną można przyrządzić na wywarze z kości, a zamiast śmietaną, można podprawić zasmażką.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply