Przepis na zupę ziemniaczaną ze śmietaną
Składniki:
- 50-60 dkg ziemniaków
- 15 dkg włoszczyzny
- 1 dkg grzybów suszonych
- 1,75 l wody
- 1,25 l śmietany
- 2 dkg mąki
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 1 łyżka zielonego koperku
- sól
Opis:
- Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych, opłukanych warzyw.
- Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować.
- Połącz ze śmietaną, dodać zieloną pietruszkę i koperek siekany.
- Zupę ziemniaczaną można przyrządzić na wywarze z kości, a zamiast śmietaną, można podprawić zasmażką.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger