Zupa z wątroby

0

Przepis na zupę z wątroby

Składniki:

  • 30 dkg wątróbki cielęcej
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1,75 l wody
  • 5 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku

Opis:

  1. Z włoszczyzny ugotować wywar, cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, zasmażyć na tłuszczu.
  2. Włożyć wątróbkę obraną z błony, opłukaną i pokrajaną, dodać 2-3 łyżki wody, dusić pod przykryciem 10 minut.
  3. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z przecedzonym wywarem.
  4. Dodać sól i pieprz.
  5. Podprawić zasmażką.
  6. Zagotować, przyprawić wedle uznania, dołożyć siekany koperek.
  7. Podawać z grzankami.
Share.

Leave A Reply