Przepis na zupę z wątroby
Składniki:
- 30 dkg wątróbki cielęcej
- 25 dkg włoszczyzny
- 1,75 l wody
- 5 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- 5 dkg cebuli
- sól
- pieprz
- 1 łyżka siekanego koperku
Opis:
- Z włoszczyzny ugotować wywar, cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, zasmażyć na tłuszczu.
- Włożyć wątróbkę obraną z błony, opłukaną i pokrajaną, dodać 2-3 łyżki wody, dusić pod przykryciem 10 minut.
- Przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z przecedzonym wywarem.
- Dodać sól i pieprz.
- Podprawić zasmażką.
- Zagotować, przyprawić wedle uznania, dołożyć siekany koperek.
- Podawać z grzankami.