Zupa z sałaty

0

Przepis na zupę z sałaty

Składniki:

  • 8 główek sałaty
  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • sporo jarzyn
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kładzione kluski francuskie jako dodatek

Opis:

  1. Pokrajane jarzyny gotować na smak do zupy.
  2. Oczyścić sałatę, osączyć z wody, pokrajać, włożyć do rondla z usiekaną cebulą, masłem, dusić, aż będzie miękka.
  3. Gdy woda z niej wyparuje, podsypać mąką, podlać smakiem z jarzyn, następnie przetrzeć przez sito, dosolić, dodać zmielony ząbek czosnku, zagotować.
  4. Pokrajać trochę ugotowanych w zupie jarzynek w ładne słupki, włożyć do wazy.
  5. Na końcu włożyć na wrzącą zupę kluski francuskie.

Źródło: Jak gotować, Mari Disslowa

Share.

Leave A Reply