Zupa z fasoli szparagowej

0

Przepis na zupę z fasoli szparagowej

Składniki:

  • 40 dkg fasoli szparagowej
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • 1/8-1/4 l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • sól
  • cukier

Opis:

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować do miękkości.
  2. Fasolę obrać z włókien, opłukać, pokrajać w ukośne kawałeczki, długości 0,5 cm.
  3. Ugotować w osolonej wodzie.
  4. Wywar przecedzić, połączyć z fasolą, podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, lub mlekiem, zagotować.
  5. Osolić, docukrzyć do smaku, dodać śmietanę.
  6. Podawać z grzankami z bułki.
Share.

Leave A Reply