Zupa wiejska

0

Przepis na zupę wiejską

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 1 rzepa
  • 1 brukiew
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/8 l fasoli
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 6 dag wędzonej słoniny
  • 2 dag mąki
  • koperek
  • zielona pietruszka
  • szczypta majeranku i kminku

Opis:

  1. Pokrajać w równą kostkę jarzyny, poszatkować kapustę, posiekać koperek i pietruszkę, włożyć do rondla, oprócz ziemniaków, które należy dodać gdy jarzyny już się podgotują.
  2. Wlać litr wody.
  3. Gotować oddzielnie fasolkę, dodać do zupy, gdy będzie miękka, wraz z roztartym majerankiem i kminkiem.
  4. Stopić pokrajaną drobno słoninkę, udusić na niej cebulę, dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić zupą.
  5. Razem zagotować i podać.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply