Przepis na zupę wiejską
Składniki:
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1 seler
- 1 rzepa
- 1 brukiew
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/8 l fasoli
- kawałek włoskiej kapusty
- 6 dag wędzonej słoniny
- 2 dag mąki
- koperek
- zielona pietruszka
- szczypta majeranku i kminku
Opis:
- Pokrajać w równą kostkę jarzyny, poszatkować kapustę, posiekać koperek i pietruszkę, włożyć do rondla, oprócz ziemniaków, które należy dodać gdy jarzyny już się podgotują.
- Wlać litr wody.
- Gotować oddzielnie fasolkę, dodać do zupy, gdy będzie miękka, wraz z roztartym majerankiem i kminkiem.
- Stopić pokrajaną drobno słoninkę, udusić na niej cebulę, dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić zupą.
- Razem zagotować i podać.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa