Przepis na zupę szparagową
Składniki:
- 1/2 kg szparagów
- 2 kostki cukru
- 1/4 kg cielęcych kości
- jarzyny
- 1 cebula
- 4 dag masła
- 2 dag mąki
- 2 żółtka
- 1/8 l śmietany
- zielona pietruszka
- grzanki z żółtym serem jak dodatek
Opis:
- Z jarzyn i kości ugotować rosół, oddzielnie gotować w wodzie szparagi z dodatkiem cukru.
- Gdy szparagi będą miękkie, odciąć same główki, włożyć je do wazy, szparagi zemleć w maszynce, przetrzeć przez sito.
- Rozprowadzić wywarem ze szparagów.
- Wlać do garnka, dodać rosołu, zaprawić zasmażką z masła i mąki.
- Doprawić żółtkami rozbitymi w śmietanie, dosolić, dodać zieloną pietruszkę.
- Podać do zupy grzanki z żółtym serem.