Zupa szparagowa

0

Przepis na zupę szparagową

Składniki:

  • 1/2 kg szparagów
  • 2 kostki cukru
  • 1/4 kg cielęcych kości
  • jarzyny
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1/8 l śmietany
  • zielona pietruszka
  • grzanki z żółtym serem jak dodatek

Opis:

  1. Z jarzyn i kości ugotować rosół, oddzielnie gotować w wodzie szparagi z dodatkiem cukru.
  2. Gdy szparagi będą miękkie, odciąć same główki, włożyć je do wazy, szparagi zemleć w maszynce, przetrzeć przez sito.
  3. Rozprowadzić wywarem ze szparagów.
  4. Wlać do garnka, dodać rosołu, zaprawić zasmażką z masła i mąki.
  5. Doprawić żółtkami rozbitymi w śmietanie, dosolić, dodać zieloną pietruszkę.
  6. Podać do zupy grzanki z żółtym serem.
Share.

Leave A Reply