Zupa szczawiowa

0

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • jarzyny
  • 1 cebula
  • spora garść szczawiu
  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1/4 l śmietany
  • 2 jaja na twardo
  • 1/16 l kaszki jako dodatek

Opis:

  1. Gotować jarzyny.
  2. Oczyścić i opłukać szczaw, posiekać go drobno, włożyć do innego rondla z masłem i posiekaną cebulką, posolić i dusić pod przykrywą.
  3. Gdy jarzyny będą miękkie, przecedzić wywar do szczawiu, zaprawić śmietaną rozbitą z mąką, dosolić, przetrzeć przez sito i zagrzać powtórnie.
  4. Do wazy włożyć pokrajane połówki jaja i ugotować w 1/4 l wody kaszkę, którą należy rozłożyć na talerzu, a gdy zastygnie, pokrajać w kostkę.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply