Przepis na zupę solferino
Składniki:
- 20 dkg włoszczyzny
- 30 dkg ziemniaków
- 1,75l wody
- sól
- 30 dkg pomidorów
- 20 dkg fasoli szparagowej
- 4 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- pieprz
Opis:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar.
- Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować, odcedzić.
- Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować na przecedzonym wywarze.
- Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować, dodać sól i pieprz.
- Dodać pomidory ugotowane lub surowe, przetarte.
- Włożyć fasolę szparagową pokrajaną w skośne kawałki długości 1,5 cm.