Zupa solferino

0

Przepis na zupę solferino

Składniki:

  • 20 dkg włoszczyzny
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1,75l wody
  • sól
  • 30 dkg pomidorów
  • 20 dkg fasoli szparagowej
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • pieprz

Opis:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar.
  2. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować, odcedzić.
  3. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować na przecedzonym wywarze.
  4. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować, dodać sól i pieprz.
  5. Dodać pomidory ugotowane lub surowe, przetarte.
  6. Włożyć fasolę szparagową pokrajaną w skośne kawałki długości 1,5 cm.
Share.

Leave A Reply