Zupa rybna

0

Przepis na zupę rybną

Składniki:

  • 25-3- dkg ryby ( karaś, sum, karp, szczupak )
  • 15 dkg włoszczyzny
  • 2 l wody
  • liść bobkowy
  • ziele angielskie
  • 1/4 l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Opis:

  1. Ugotować wywar z włoszczyzny i ryby oraz przypraw. Wywar przecedzić.
  2. Z mięsa ryby przyrządzić pulpety.
  3. Wywar podprawić mąką rozmieszaną z 1/8  ostudzonego wywaru, zagotować, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
  4. Zupę połączyć ze śmietaną.
  5. Do wazy włożyć ugotowane pulpety, wlać zupę.
  6. Do zupy rybnej, prócz śmietany można dodać surowe żółtka.
  7. Podawać z pulpetami, łazankami, kluskami francuskimi.
  8. Zupę można podprawić zasmażką.
Share.

Leave A Reply