Przepis na zupę rybną
Składniki:
- 25-3- dkg ryby ( karaś, sum, karp, szczupak )
- 15 dkg włoszczyzny
- 2 l wody
- liść bobkowy
- ziele angielskie
- 1/4 l śmietany
- 3 dkg mąki
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Opis:
- Ugotować wywar z włoszczyzny i ryby oraz przypraw. Wywar przecedzić.
- Z mięsa ryby przyrządzić pulpety.
- Wywar podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 ostudzonego wywaru, zagotować, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
- Zupę połączyć ze śmietaną.
- Do wazy włożyć ugotowane pulpety, wlać zupę.
- Do zupy rybnej, prócz śmietany można dodać surowe żółtka.
- Podawać z pulpetami, łazankami, kluskami francuskimi.
- Zupę można podprawić zasmażką.