Zupa pieczarkowa

0

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • 15-20 dag pieczarek
  • 1/4 kg kości
  • jarzyny jak do rosołu
  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1/4 l śmietany
  • zielona pietruszka
  • 6 dag kaszki perłowej jako dodatek

Opis:

  1. Ugotować z kości rosół z jarzynami.
  2. Oddzielnie udusić w maśle poszatkowane pieczarki, gdy wyparują z wody, posypać je mąką i rozprowadzić rosołem.
  3. Ugotować perłowe krupki w wodzie, rozbić, zmieszać z rosłem, dodać pieczarki.
  4. Zaprawić śmietaną, a do wazy włożyć posiekaną pietruszkę.
  5. Zamiast perłowej kaszki można dodać do zupy krajaną kaszkę lub ziemniaki.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply