Zupa juhaska

0

Przepis na zupę juhaską

Opis:

  1. Przygotować gulasz: umyć i osuszyć mięso, pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, mieszając. Następnie mięso oprószyć mąką i smażyć jeszcze chwilę, po czym wlać bulion wołowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotować zupę: obrać i umyć jarzyny (marchewkę, pietruszkę, por), pokroić w kostkę i włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem lub wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać grubo pokrojoną kapustę i gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym wlać przygotowany gulasz. Zamieszać i gotować jeszcze 25-30 minut, przyprawić do smaku.

Składniki:

Na gulasz:

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Na zupę:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 l lekkiego bulionu
  • 1/2 główki białej kapusty (około 60 dag)

Źródło:

Share.

Leave A Reply