Zupa jarzynowa III

0

Przepis na zupę jarzynową III

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli
  • 3 średnie pomidory
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 średniego selera
  • 25 dag włoskiej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
  • sól
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • natka pietruszki

Opis:

  1. Fasolę opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, moczyć przez 1 dobę, po czym ugotować w tej samej wodzie (ok. 45 min ), dodając sól w połowie gotowania.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę.
  3. Marchewki, ziemniaki, selera, włoską kapustę oczyścić, opłukać i pokrajać.
  4. Zalać wrzącą wodą, pogotować 10 minut, dodać pomidory, tymianek, sól.
  5. Ugotować do miękkości.
  6. Dodać fasolę razem z wywarem.
  7. Cebulę i czosnek oczyścić, opłukać, posiekać, lekko zarumienić na oleju, dodać do zupy.
  8. Podawać posypaną natką pietruszki.
Share.

Leave A Reply