Przepis na zupę jarzynową III
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli
- 3 średnie pomidory
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 średniego selera
- 25 dag włoskiej kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
- sól
- 1 łyżka oleju sojowego
- natka pietruszki
Opis:
- Fasolę opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, moczyć przez 1 dobę, po czym ugotować w tej samej wodzie (ok. 45 min ), dodając sól w połowie gotowania.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę.
- Marchewki, ziemniaki, selera, włoską kapustę oczyścić, opłukać i pokrajać.
- Zalać wrzącą wodą, pogotować 10 minut, dodać pomidory, tymianek, sól.
- Ugotować do miękkości.
- Dodać fasolę razem z wywarem.
- Cebulę i czosnek oczyścić, opłukać, posiekać, lekko zarumienić na oleju, dodać do zupy.
- Podawać posypaną natką pietruszki.