Przepis na zupę grzybową
Składniki:
- 3 dkg suszonych grzybów
- 25 dkg włoszczyzny ( bez kapusty )
- 1,75 l wody
- 4 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól
Opis:
- Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy, gotować.
- Gdy grzyby są na wpół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
- Z tłuszczu i mąki przyrządzić zasmażkę.
- Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą rzadką masę.
- Wlać do zupy, zagotować.
- Dodać pokrajane grzybki, osolić, wsypać siekany koperek.
- Podawać z kaszą krakowską krajaną w kostkę, z kaszą perłowym, z lanym ciastem lub łazankami.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger