Zupa grzybowa

0

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 3 dkg suszonych grzybów
  • 25 dkg włoszczyzny ( bez kapusty )
  • 1,75 l wody
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól

Opis:

  1. Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy, gotować.
  2. Gdy grzyby są na wpół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
  3. Z tłuszczu i mąki przyrządzić zasmażkę.
  4. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą rzadką masę.
  5. Wlać do zupy, zagotować.
  6. Dodać pokrajane grzybki, osolić, wsypać siekany koperek.
  7. Podawać z kaszą krakowską krajaną w kostkę, z kaszą perłowym, z lanym ciastem lub łazankami.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply