Zupa cytrynowa

0

Przepis na zupę cytrynową

Składniki:

  • 20 dkg kości cielęcych
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1,75 l wody
  • 1/8-1/4 l śmietany
  • 2 dkg mąki
  • 12 dkg ryżu
  • 2 dkg masła
  • sól
  • cytryna

Opis:

  1. Z kości i warzyw ugotować wywar.
  2. Ryż ugotować na sypko.
  3. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszanym z zimnym wywarem, zagotować, osolić, połączyć ze śmietaną.
  4. Włożyć ryż ugotowany i obraną ze skórki cytrynę, pokrajaną w cienkie talarki.
  5. Zupa powinna mieć posmak kwaskowy.
  6. Zamiast śmietany można podprawić mlekiem z żółtkami.
Share.

Leave A Reply