Zupa cebulowa wykwintna

0

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 50dag cebuli
  • 5dag masła lub margaryny
  • 1l wywaru z kości lub rosołu
  • 2 kostki cukru
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 4-5 kromek bułki paryskiej
  • 5dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Cebulę drobno posiekać i dusić w maśle, aż się lekko zarumieni.
  2. Zalać wywarem i gotować pod przykryciem ma małym ogniu 20-25minut.
  3. Przetrzeć przez sitko, posolić, popieprzyć i zarumienione uprzednio kostki cukru, wymieszać, wlać wino.
  4. Wsypać świeżo przygotowane grzanki z bułki posypane żółtym serem.
  5. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut.

Źródło: Przyjmujemy gości. B.Bieniecka

Share.

Leave A Reply