Zupa cebulowa

0

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 20 dag cebuli
  • 6 dag masła
  • 2 dag ususzonego chleba
  • 1/4 l śmietany
  • 1 dag mąki
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 żółtka
  • 2 dag sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • grzanki z bułki jako dodatek

Opis:

  1. Dusić pokrajaną cebulę z masłem w rondlu, oddzielnie gotować w litrze wody jarzyny, pieprz, chleb.
  2. Gdy jarzyny i cebula będą miękkie, przetrzeć wszystko przez sito, rozprowadzić smakiem z jarzyn, dodać potrzebną ilość wody i znów zagotować.
  3. Śmietanę rozbić z mąką, zaprawić zupę, dodać sól i cukier.
  4. Wsypać utarty ser żółty.
  5. Oddzielnie podać do zupy grzanki z bułki.
Share.

Leave A Reply