Przepis na zupę cebulową
Składniki:
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 20 dag cebuli
- 6 dag masła
- 2 dag ususzonego chleba
- 1/4 l śmietany
- 1 dag mąki
- 1 mała łyżeczka cukru
- 4 ziarna pieprzu
- 2 żółtka
- 2 dag sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- grzanki z bułki jako dodatek
Opis:
- Dusić pokrajaną cebulę z masłem w rondlu, oddzielnie gotować w litrze wody jarzyny, pieprz, chleb.
- Gdy jarzyny i cebula będą miękkie, przetrzeć wszystko przez sito, rozprowadzić smakiem z jarzyn, dodać potrzebną ilość wody i znów zagotować.
- Śmietanę rozbić z mąką, zaprawić zupę, dodać sól i cukier.
- Wsypać utarty ser żółty.
- Oddzielnie podać do zupy grzanki z bułki.