Przepis na zupę białą
Opis:
- Oczyszczone podroby gotować z włoszczyzną, solą, grzybkami, tak jak rosół.
- Skórkę z szyjki można nadziać bułką lub kaszką krakowską, zeszyć z obu stron, gotować razem.
- Oddzielnie ugotować 6 dag kaszy perłowej lub ryżu z masłem, a gdy będą miękkie, rozprowadzić krupki przecedzonym rosołem, zaprawić śmietaną rozbitą z mąką.
- Pokrajać żołądek i wątróbkę, szyjkę pociąć w plasterki, skrzydełka rozciąć na połowy, włożyć do zupy, dodać sok cytrynowy, posiekaną zieloną pietruszkę.
- Na nadzienie szyjki utrzeć masło z żółtkiem, dodać szczyptę soli i pietruszki, wymieszać z ubitym na pianę białkiem i bułką lub kaszką, zeszyć i zagotować.
Składniki:
- Podroby z kury lub gęsi
- jarzyny
- 1 cebula
- 4 dag grzybów
- 6 dag kaszy perłowej lub ryżu
- 1/4 l śmietany
- 4 dag mąki
- pół cytryny
- 1 jajko
- 2 dag masła
- 1 łyżka tartej bułki
- zielona pietruszka
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa