Zupa biała

0

Przepis na zupę białą

Opis:

  1. Oczyszczone podroby gotować z włoszczyzną, solą, grzybkami, tak jak rosół.
  2. Skórkę z szyjki można nadziać bułką lub kaszką krakowską, zeszyć z obu stron, gotować razem.
  3. Oddzielnie ugotować 6 dag kaszy perłowej lub ryżu z masłem, a gdy będą miękkie, rozprowadzić krupki przecedzonym rosołem, zaprawić śmietaną rozbitą z mąką.
  4. Pokrajać żołądek i wątróbkę, szyjkę pociąć w plasterki, skrzydełka rozciąć na połowy, włożyć do zupy, dodać sok cytrynowy, posiekaną zieloną pietruszkę.
  5. Na nadzienie szyjki utrzeć masło z żółtkiem, dodać szczyptę soli i pietruszki, wymieszać z ubitym na pianę białkiem i bułką lub kaszką, zeszyć i zagotować.

Składniki:

  • Podroby z kury lub gęsi
  • jarzyny
  • 1 cebula
  • 4 dag grzybów
  • 6 dag kaszy perłowej lub ryżu
  • 1/4 l śmietany
  • 4 dag mąki
  • pół cytryny
  • 1 jajko
  • 2 dag masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • zielona pietruszka

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply