Przepis na rosół z mięsa wołowego
Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego
- 20 dkg włoszczyzny
- 20 dkg kości
- 5 dkg cebuli
- 2 l wody
- sól
- listek bobkowy
- pieprz biały i czarny
- 1 łyżka zielonej pietruszki
Opis:
- Kości opłukać, porąbać, zalać zimną wodą, ugotować.
- Do podgotowanego wywaru włożyć opłukane mięso, osolić.
- Gdy mięso jest już miękkie dodać włoszczyznę, bez kapusty włoskiej, ugotować.
- Cebulę zarumienić na płycie, kapustę włoską opłukać, razem włożyć do rosołu, ugotować.
- Rosół przecedzić, odtłuścić.
- Podawać z lanym ciastem lub francuskimi kluseczkami.
- Mięso zużyć na nadzienie do pierogów, a jarzyny do sałatek.