Rosół z mięsa wołowego

0

Przepis na rosół z mięsa wołowego

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 20 dkg kości
  • 5 dkg cebuli
  • 2 l wody
  • sól
  • listek bobkowy
  • pieprz biały i czarny
  • 1 łyżka zielonej pietruszki

Opis:

  1. Kości opłukać, porąbać, zalać zimną wodą, ugotować.
  2. Do podgotowanego wywaru włożyć opłukane mięso, osolić.
  3. Gdy mięso jest już miękkie dodać włoszczyznę, bez kapusty włoskiej, ugotować.
  4. Cebulę zarumienić na płycie, kapustę włoską opłukać, razem włożyć do rosołu, ugotować.
  5. Rosół przecedzić, odtłuścić.
  6. Podawać z lanym ciastem lub francuskimi kluseczkami.
  7. Mięso zużyć na nadzienie do pierogów, a jarzyny do sałatek.
Share.

Leave A Reply