Pożywna i zdrowa zupa krem z dyni – szybki przepis

0

Późna jesień i początek zimy to idealny czas na rozgrzewające i pożywne zupy – krem z warzyw. Zazwyczaj taki garnek wystarcza na dwa – trzy dni, więc miło jest zmarzniętym wrócić do domu, gdzie czeka na nas miska ciepłej zupy. Do moich ulubionych zalicza się zupa dyniowa. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu (najwięcej czasu zajmuje umycie, obranie  i pokrojenie warzyw). Do tego można ją doprawiać na różne sposoby – bardziej ziołowo, np. dodając zioła prowansalskie lub pikantnie – wzbogacając jej smak pieprzem ostrą papryką lub imbirem. Do przygotowania tej zupy nie potrzebujemy mięsa, a podany serek Almette w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem kokosowym (wtedy polecam doprawić zupę imbirem).

Przepis na wegetariańską zupę – krem z dyni

zupa dyniowa

Składniki:

Na zupę:

70 dkg dyni (ok. 2/3 niewielkiej dyni o średnicy ok. 17 cm)

2 średniej wielkości cebule (dowolne, białe lub czerwone)

3 ząbki czosnku (lub mniej lub zastąpić czosnkiem suszonym)

1 spory ziemniak

1 średnia marchewka

1, 5 l wody

2 łyżki soli

3 łyżki ekologicznej przyprawy do zup lub rosołu (suszone warzywa)

1 serek typu Almette (ziołowy, śmietankowy, warzywny lub jogurtowy) lub 1 standardowa puszka mleka kokosowego

2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Przyprawy do smaku (np. pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, suszona papryka)

Nasiona słonecznika, dyni lub orzechy (ja używam gotowej mieszaki sałatkowej)

Na grzanki:

Kilka kromek dowolnego pieczywa (bardzo dobrze sprawdzi się czerstwy chleb)

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć i pokroić w sporą kostkę. Z dyni usunąć nasiona (ale nie wyrzucać).
  2. Do średniej wielkości garnka (mój ma średnicę 22 cm) wlać olej i podgrzać. Następnie wsypać pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażyć mieszając.
  3. Zalać cebule i czosnek wodą, dodać pozostałe warzywa i zagotować.
  4. Dodać sól i przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  5. W międzyczasie przygotować grzanki: pokroić pieczywo w kosteczkę i zarumienić na gorącej patelni.
  6. Dodać do zupy serek Almette, wymieszać i zagotować.
  7. Odczekać aż zupa ostygnie i zmiksować blenderem ręcznym (nie musi być dokładnie)
  8. Podawać na ciepło z grzankami i ziarnami. Można dodać jeszcze szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub rukolę, a w wersji z mlekiem kokosowym – świeżą kolendrę

Wskazówka

Cząstkę dyni, która została wraz ze skórką możemy upiec przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni, a później zblendować na mus. W ten sposób otrzymane purée z dyni możemy wykorzystać przygotowując dyniową kawę latte, o której pisałam w poprzednim poście. Usunięte pestki dyni również warto wykorzystać jako przekąskę lub zimowy pokarm dla ptaków. Wystarczy przełożyć je to sitka i opłukać, a później wstawić do piekarnika z dynią na 10 minut przed końcem pieczenia, a ładnie się wysuszą.

Zupa dyniowa smakuje i prezentuje się szałowo, a do tego jest bardzo pożywna i zdrowa. Mam nadzieję, że mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni przypadnie wam do gustu i pokusicie się o wypróbowanie przepisu na tą zupę, a gwarantuję, że naprawdę warto!

Share.

About Author

Leave A Reply