Patriotka wg Macieja Zienia

0

Przepis na patriotkę wg Macieja Zienia

Składniki:

  • duży kalafior
  • 4 szalotki
  • 100 g masła extra
  • 50 ml oliwy do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • biały pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1.  Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.

     

    Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html

Share.

Leave A Reply