Przepis na patriotkę wg Macieja Zienia
Składniki:
- duży kalafior
- 4 szalotki
- 100 g masła extra
- 50 ml oliwy do smażenia
- 100 ml białego wina
- 200 g obranych ziemniaków
- 1 litr rosołu drobiowego
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 czerwone papryki
- sól
- biały pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html