Mnisi barszcz czerwony

0

Przepis na mnisi barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 l wody
  • 50 dag kości wieprzowych lub wołowych
  • 4-5 czerwonych buraków
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • sok z małej cytryny
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • szczypta majeranku

Opis:

  1. Kości podpiec w piekarniku, a następnie zalać je wodą ( 1 l ) i ugotować wywar z dodatkiem włoszczyzny i listka laurowego.
  2. Buraki obrać, pokrajać, zalać wodą ( 1 l ) i ugotować pod przykryciem, dodając trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, aby nie straciły koloru: pod koniec włożyć pokrajane jabłko i ziele angielskie.
  3. Oba wywary przecedzić, połączyć, przyprawić roztartym czosnkiem, cukrem, majerankiem, sokiem z cytryny i czerwonym winem.
  4. Podawać z pasztecikami lub słonymi paluszkami, wkładając do każdej porcji zupy plasterek cytryny.
Share.

Leave A Reply