Przepis na krem z soczewicy wg Magdy Gessler
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka imbiru mielonego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 świeża papryczka chili
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry Prymat
- sól Prymat do smaku
Opis:
- Do garnka wlewamy masło klarowane, wrzucamy roztarte w moździerzu: czosnek, imbir, chili i ziarna kolendry.
- Wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem mięsnym i wsypujemy soczewicę.
- Doprawiamy solą do smaku i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
- Gotową zupę dokładnie miksujemy. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
- Krem podajemy udekorowany miętą.
Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler.
ZNAK Literanova 2012