Krem z soczewicy wg Magdy Gessler

0

Przepis na krem z soczewicy wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry Prymat
  • sól Prymat do smaku

Opis:

  1. Do garnka wlewamy masło klarowane, wrzucamy roztarte w moździerzu: czosnek, imbir, chili i ziarna kolendry.
  2. Wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem mięsnym i wsypujemy soczewicę.
  3. Doprawiamy solą do smaku i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
  4. Gotową zupę dokładnie miksujemy. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
  5. Krem podajemy udekorowany miętą.

Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler.
ZNAK Literanova 2012

Share.

Leave A Reply