Kołduny litewskie

1

Przepis na znakomite kołduny litewskie

Opis:

  1. Wołowe mięso, najlepiej z polędwicy, soczyste i miękkie, posiekać drobno, osobno posiekać tłuszcz, zmieszać dokładnie z mięsem.
  2. Dodać pieprz i sól, majeranek do smaku i sparzoną w rosole cebulę, utarta na tarce.
  3. Zagnieść ciasto z mąki i 2 jaj z dodatkiem wody, wałkować cienko, wykrawać krążki, nadziewać mięsem, zlepiać bardzo wąziutko, gotować 10 minut w rosole.
  4. Podawać na stół z rondlem.
  5. Powinny być tak małe, żeby wkładać całe do ust, z rozkrojonego bowiem wypływa sok.
  6. Z braku rosołu gotować na osolonej wodzie.

    Składniki:

    • 1/4  kg mięsa
    • 1 cebula
    • sól, pieprz, majeranek
    • 1 l rosołu
    • 1/4 kg mąki
    • 2 jaja
    • 1/4 szklanki wody

    Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

    Share.

    Jeden komentarz

    1. Nigdy w życiu nie słyszałam o kołdunach LITEWSKICH z innego mięsa niż baranina. Może jakieś inne kołduny robi się z polędwicy wołowej, ale sama pochodzę z rodziny z kresów i kołduny często gościły na naszych stołach. Niezależnie od tego, kto je robił, ZAWSZE były z baraniny. Piszę o tym w czasie przeszłym, gdyż obecnie zdobucie baraniny w Warszawie graniczy z cudem.

    Leave A Reply