Przepis na znakomite kołduny litewskie
Opis:
- Wołowe mięso, najlepiej z polędwicy, soczyste i miękkie, posiekać drobno, osobno posiekać tłuszcz, zmieszać dokładnie z mięsem.
- Dodać pieprz i sól, majeranek do smaku i sparzoną w rosole cebulę, utarta na tarce.
- Zagnieść ciasto z mąki i 2 jaj z dodatkiem wody, wałkować cienko, wykrawać krążki, nadziewać mięsem, zlepiać bardzo wąziutko, gotować 10 minut w rosole.
- Podawać na stół z rondlem.
- Powinny być tak małe, żeby wkładać całe do ust, z rozkrojonego bowiem wypływa sok.
- Z braku rosołu gotować na osolonej wodzie.
Składniki:
- 1/4 kg mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- 1 l rosołu
- 1/4 kg mąki
- 2 jaja
- 1/4 szklanki wody
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
Jeden komentarz
Nigdy w życiu nie słyszałam o kołdunach LITEWSKICH z innego mięsa niż baranina. Może jakieś inne kołduny robi się z polędwicy wołowej, ale sama pochodzę z rodziny z kresów i kołduny często gościły na naszych stołach. Niezależnie od tego, kto je robił, ZAWSZE były z baraniny. Piszę o tym w czasie przeszłym, gdyż obecnie zdobucie baraniny w Warszawie graniczy z cudem.