Kleik

0

Przepis na kleik

Składniki:

  • 15 dag ryżu albo 12 dag manny albo 10 dag płatków owsianych lub 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 l wody
  • sól
  • 1 dag masła

Opis:

  1. Ryż i kasze jęczmienną przed gotowaniem płuczemy. Kaszę zalewamy zimną wodą.
  2. Rozgotowujemy, utrzymując w stanie powolnego wrzenia przez około godzinę.
  3. Ugotowany kleik przecieramy przez przez gęste sito.
  4. Dosalamy do smaku.
  5. Podgrzewamy i dodajemy masło.
  6. Podajemy z sucharkami.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply