Czernina

0

Przepis na czerninę

Składniki:

  • podróbki z gęsi
  • krew z gęsi
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1,75 l wody
  • 10 dkg suszonych owoców
  • liść bobkowy
  • pieprz czarny i biały
  • cytryna lub ocet
  • sól, cukier

Opis:

  1. Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżką octu na miseczce, aby nie skrzepła.
  2. Ugotować wywar z podróbek, przypraw, włoszczyzny.
  3. Sporządzić łazanki.
  4. Owoce suszone, opłukane, namoczone przez kilka godzin przedtem, ugotować w tej samej wodzie.
  5. Wywar przecedzić, wlać krew.
  6. Zagotować, dodać włoszczyznę pokrajaną w paski.
  7. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, octem.
  8. Do wazy włożyć ugotowane łazanki, owoce, podroby pokrajane, połączyć z zupą.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply