Przepis na czerninę
Składniki:
- podróbki z gęsi
- krew z gęsi
- 25 dkg włoszczyzny
- 1,75 l wody
- 10 dkg suszonych owoców
- liść bobkowy
- pieprz czarny i biały
- cytryna lub ocet
- sól, cukier
Opis:
- Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżką octu na miseczce, aby nie skrzepła.
- Ugotować wywar z podróbek, przypraw, włoszczyzny.
- Sporządzić łazanki.
- Owoce suszone, opłukane, namoczone przez kilka godzin przedtem, ugotować w tej samej wodzie.
- Wywar przecedzić, wlać krew.
- Zagotować, dodać włoszczyznę pokrajaną w paski.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, octem.
- Do wazy włożyć ugotowane łazanki, owoce, podroby pokrajane, połączyć z zupą.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger