Czernina

0

Przepis na czerninę

Składniki:

  • podróbki z gęsi
  • krew z gęsi
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1,75 l wody
  • 10 dkg suszonych owoców
  • liść bobkowy
  • pieprz czarny i biały
  • cytryna lub ocet
  • cukier
  • sól

Opis:

  1. Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżeczką octu na miseczce, aby nie skrzepła.
  2. Ugotować wywar z podróbek, przypraw i włoszczyzny.
  3. Sporządzić łazanki.
  4. Owoce suszone, opłukane, namoczone na kilka godzin przedtem, ugotować w tej samej wodzie.
  5. Wywar przecedzić, wlać krew.
  6. Zagotować, dodać włoszczyznę pokrajaną w paski.
  7. Przyprawić do smaku solą i cukrem, sokiem z cytryny lub octem.
  8. Do wazy włożyć ugotowane owoce, łazanki, podróbki pokrajane, połączyć z zupą.
Share.

Leave A Reply