Chłodnik litewski

1

Przepis na chłodnik litewski

Opis:

  1. Ugotować cielęcinę z 1/4 l wody, odrobiną soli, pokrajaną cebulą i grzybkiem. Gdy będzie miękka, wyjąć mięso, a rosół wygotować,  aby pozostało 1/2 szklanki.
  2. Włożyć do rosołu wymyty listek żelatyny, gdy się rozpuści, przecedzić rosół i postawić w szklance na lód, aby zastygł. Oddzielnie dusić pod pokrywą wymyte i posiekane buraczki i szczaw, dodając kilka łyżek rosołu, następnie przetrzeć je przez sito wraz z ugotowanymi na twardo żółtkami i rozprowadzić resztę rosołu.
  3. Kwas ogórkowy zagotować i wystudzić. Wlewać kolejno do wazy przetarty z buraczkami szczaw, ostudzony kwas, posiekany koperek, szczypiorek, śmietanę rozbić dorbzez trzepaczką, następnie włożyć pokrajaną w drobną kostke cielęcinę, auszpik, ogórek, łososia, także obrane szyjki i szczypce z ugotowanych raków i 2 jaja ogotowane na twardo i rozcięte na połówki.
  4. Postawić wazę w lód, dobrze oziębić. Na koniec włożyć do wazy drobne kawałeczki chemicznie czystego lodu.

Składniki:

  • 1 niewielki ogórek
  • trochę szczypiorku i koperku, garstka szczawiu
  • kilka małych buraczków z natką
  • 4 jaja, 1/2 l dobrego rosołu
  • 1/4 l świeżej śmietany
  • 1/4 l kwasu ogórkowego
  • 4 raki
  • 4 dag łososia
  • 12 dag cielęciny
  • 1 listek żelatyny
  • 1 cebula
  • 1 grzybek
  • lód

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?