Chłodnik z botwinki

0

Przepis na chłodnik z botwinki

Opis:

Botwinkę umyć, oczyścić, ugotować wraz z łodyżkami i małymi buraczkami w szklance osolonej wody. Dodać sok z cytryny, wystudzić. Ugotowaną botwinkę wymieszać z jogurtem lub zsiadłym mlekiem i koncentratem burakowym. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dobrze schłodzić. Przed podaniem ugotować jajka, wystudzić. Na talerze nałożyć po 1 jajku pokrojonym w ćwiartki, zalać chłodnikiem i podawać.

Składniki:
1 pęczek botwinki, 30 dag ogórków, 3/4 l zsiadłego mleka lub jogurtu, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, sok z cytryny, 1/2 szklanki koncentratu burakowego, sól i biały pieprz do smaku, 4 jajka.

Żródło: Kalendarz jednodniowy 2008

Share.

Leave A Reply