Przepis na chłodnik z kwaśnego mleka
Składniki:
- 1 l mleka
- 1/8-1/4 l śmietany
- 15 dkg ogórka świeżego
- sól
- cukier
- cytryna
- 1/8 l kwasu burakowego
- 30-40 dkg botwiny ( 2 pęczki )
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki koperku zielonego i szczypiorku
Opis:
- Botwinę bardzo starannie opłukać, pokrajać w cienkie paski, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej wody, pod przykryciem.
- Ogórki obrać cienko.
- Botwinę ostudzić.
- Mleko kwaśne roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinę, ogórki, jaja pokrajane w talarki, koperek, szczypiorek.
- Wlać kwas burakowy, wymieszać.
Jeden komentarz
Pingback: • Na upały? Chłodnik! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne