Chłodnik z kwaśnego mleka

1

Przepis na chłodnik z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 1/8-1/4 l śmietany
  • 15 dkg ogórka świeżego
  • sól
  • cukier
  • cytryna
  • 1/8 l  kwasu burakowego
  • 30-40 dkg botwiny ( 2 pęczki )
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki koperku zielonego i szczypiorku

Opis:

  1. Botwinę bardzo starannie opłukać, pokrajać w cienkie paski, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej wody, pod przykryciem.
  2. Ogórki obrać cienko.
  3. Botwinę ostudzić.
  4. Mleko kwaśne roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinę, ogórki, jaja pokrajane w talarki, koperek, szczypiorek.
  5. Wlać kwas burakowy, wymieszać.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Na upały? Chłodnik! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply