Chłodnik z kwasnego mleka

0

Przepis na chłodnik z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 łyżki drobno usiekanej zieleniny
  • 3 łyżki śmietany
  • 10 dag świeżych ogórków
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól
  • cukier do smaku

Opis:

  1. Dokładnie umytą botwinkę odsączyć, pokrajać bardzo drobno i ugotować wrzucając do wrzącej wody, ostudzić.
  2. Trzepaczką rozbić zsiadłe mleko, dodać kwas burakowy, ugotowaną botwinkę i cienko poszatkowane ogórki, wymieszać ze śmietaną i zieleniną, doprawić do smaku solą i cukrem.
  3. Oziębić.
  4. Przed podaniem dodać jaja ugotowane na twardo, pokrajane w plasterki.
  5. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.
Share.

Leave A Reply