Barszczyk ukraiński

0

Przepis na barszczyk ukraiński

Składniki:

  • 40 dag buraków
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie cebule
  • kwas buraczany
  • sól
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • natka pietruszki
  • koperek

Opis:

  1. Buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości.
  2. Odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
  3. Ziemniaki, marchew i cebulę oczyścić, opłukać i pokrajać.
  4. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając soli podczas gotowania.
  5. Ugotowane warzywa połączyć z utartymi burakami, dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, pozostawić do naciągnięcia przez 1 godzinę.
  6. Następnie przyprawić kwasem buraczanym i solą do smaku.
  7. Barszcz zagotować, dodać olej, posypać natką pietruszki, koperkiem.
  8. Podawać z kaszą gryczaną.
Share.

Leave A Reply