Przepis na barszcz wiosenny
Składniki:
- 1/2 kg kości
- jarzyny jak do rosołu
- po garstce szczawiu, łobody, młodych buraczków, zielonej cebuli, koperku, zielonej pietruszki
- kilka świeżych grzybów lub pieczarek
- 3 dg masła
- 1/2 l żytniego kwasu
- 1/2 l śmietany
- 2 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- jaja ugotowane na twardo jako dodatek
Opis:
- Ugotować na smak do barszczu kości z jarzynami w jednym litrze wody, opłukać zieleninkę, poszatkować w makaron, dusić z masłem.
- Wlać smak i kwas, osolić, doprawić rozbitą śmietaną z mąką.
- Do barszczu można włożyć połówki jaj ugotowanych na twardo lub jaja nadziewane.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa