Przepis na barszcz wigilijny
Składniki:
- jarzyny
- buraki
- 4 dag masła
- cebula
- 1/2 l kwasu burakowego
- głowa z ryby
- 4 dag grzybów
- 1/2 łyżki soli
- solony koperek
- 1 ząbek czosnku
- uszka jako dodatek
Opis:
- Barszcz wigilijny powinien być postny, przejrzysty i czerwony.
- Gotować pokrajane jarzyny, cebulę, grzyby i buraki w całości.
- Można włożyć głowę z ryby, dodać solony koperek i ząbek roztartego czosnku.
- Gdy buraki będą miękkie, przecedzić smak, wyjąć grzyby na uszka, buraki poszatkować, dodać kwas burakowy i włożyć posiekane buraki.
- Aby barszcz miał piękny kolor, można go zabarwić dodatkowo utartym burakiem, następnie osolić i zagotować.
- Wlać zarumienioną w maśle cebulę.
- Uszka ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym barszczem i podawać.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa