Barszcz wigilijny

0

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:

  • jarzyny
  • buraki
  • 4 dag masła
  • cebula
  • 1/2 l kwasu burakowego
  • głowa z ryby
  • 4 dag grzybów
  • 1/2 łyżki soli
  • solony koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • uszka jako dodatek

Opis:

  1. Barszcz wigilijny powinien być postny, przejrzysty i czerwony.
  2. Gotować pokrajane jarzyny, cebulę, grzyby i buraki w całości.
  3. Można włożyć głowę z ryby, dodać solony koperek i ząbek roztartego czosnku.
  4. Gdy buraki będą miękkie, przecedzić smak, wyjąć grzyby na uszka, buraki poszatkować, dodać kwas burakowy i włożyć posiekane buraki.
  5. Aby barszcz miał piękny kolor, można go zabarwić dodatkowo utartym burakiem, następnie osolić i zagotować.
  6. Wlać zarumienioną w maśle cebulę.
  7. Uszka ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym barszczem i podawać.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply