Barszcz w filiżankach

0

Przepis na barszcz w filiżankach

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg buraków
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l kwasu burakowego
  • 1 białko
  • 1/2 łyżka soli
  • pierożki z mięsem lub paszteciki jako dodatek

Opis:

  1. Gotować mięso wraz z pokrajaną w części cebulą, jarzynami, całymi burakami, dodając 1 l wody i 1/2 łyżki soli.
  2. Gdy buraki są miękkie, wyjąć je, utrzeć na tarce, ponownie włożyć do rosołu, dodać koperek, roztarty ząbek czosnku.
  3. Wlać kwas burakowy, który wpierw należy rozkłócić z białkiem.
  4. Gotować razem z burakami jeszcze 5-10 minut.
  5. Gdy barszcz nabierze koloru, przecedzić przez płótno i podawać w filiżankach.
  6. Można podać pieczone pierożki z mięsem lub paszteciki.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply