Przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 40 dag buraków
- sól
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie cebule
- kwas buraczany
- 1 łyżka oleju sojowego
- natka pietruszki lub koperek
Opis:
- Buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Ziemniaki, marchew, cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać.
- Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając sól w połowie gotowania.
- Ugotowane warzywa połączyć z utartymi burakami, dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
- Pozostawić do naciągnięcia przez 1 godzinę.
- Następnie przyprawić kwasem buraczanym, solą do smaku.
- Barszcz zagotować, dodać olej, posypać natką pietruszki lub koperkiem.
- Podawać z kaszą gryczaną.