Barszcz ukraiński z kaszą gryczaną

0

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

  • 40 dag buraków
  • sól
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie cebule
  • kwas buraczany
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • natka pietruszki lub koperek

Opis:

  1. Buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Ziemniaki, marchew, cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać.
  3. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając sól w połowie gotowania.
  4. Ugotowane warzywa połączyć z utartymi burakami, dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
  5. Pozostawić do naciągnięcia przez 1 godzinę.
  6. Następnie przyprawić kwasem buraczanym, solą do smaku.
  7. Barszcz zagotować, dodać olej, posypać natką pietruszki lub koperkiem.
  8. Podawać z kaszą gryczaną.
Share.

Leave A Reply