Barszcz czerwony z grzybami

0

Przepis na barszcz czerwony z grzybami

Składniki:

ZAKWAS BURACZANY:

  • 1 kg buraków
  • kromka chleba razowego
  • 2 l wody

BARSZCZ:

  • 2 szklanki kiszonego zakwasu buraczanego
  • duża porcja włoszczyzny bez marchwi i kapusty
  • 5 czerwonych buraków średniej wielkości
  • 3 dag suszonych borowików
  • kieliszek czerwonego wina
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • 1,5 l wody

Opis:

  1. Buraki obrać, dokładnie umyć, zalać w drewnianym lub glinianym naczyniu zimną wodą, wrzucić kromkę razowego chleba i zostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu zarówno buraczki, jak i powstały zakwas, nadają się do użytku.
  2. Przyrządzając zupę, grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać dwiema szklankami wody i moczyć przez kilka godzin, a następnie w tej samej wodzie ugotować.
  3. Włoszczyznę i buraczki umyć i obrać, buraki pokrajać w cienkie talarki, zalać wodą ( 1l ).
  4. Dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy.
  5. Gotować 30-35 minut, po czym wywar przecedzić.
  6. Wlać do niego wywar w którym gotowały się grzyby, zakwas buraczany.
  7. Całość przyprawić do smaku solą, cukrem, czerwonym winem, sokiem z cytryny, zgniecionym ząbkiem czosnku, który po 15 minutach należy usunąć.
  8. Jeżeli kolor barszczu byłby niezbyt żywy, należy niewielki czerwony buraczek zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć sok, którym to podbarwić zupę.
  9. Przed podaniem barszcz można posypać posiekanym szczypiorkiem.
  10. Podawać z uszkami, pierożkami drożdżowymi nadzianymi grzybami lub kapustą.
Share.

Leave A Reply