Przepis na barszcz czerwony z fasolą
Składniki:
- 40 dag buraków
- 2 średnie cebule
- 10 dag fasoli
- 1 listek bobkowy
- kwas buraczany
- sól
- cukier
- koperek
Opis:
- Przygotować kwas buraczany: 1 kg buraków obrać, wymyć, pokrajać w cienkie krążki, włożyć do garnka kamiennego, zalać letnią przygotowaną wodą. Dodać łyżeczkę soli, skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku. Przykryć gazą, pozostawić w ciepłym miejscu przez tydzień. Kwas po ukiszeniu zlać do słoików, przechowywać w lodówce.
- Przygotowywanie zupy: buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę oczyścić, opłukać, zalać wodą, dodać listek bobkowy, ugotować do miękkości. Buraki włożyć do wywaru z cebuli, dolać przegotowanej wody, aby barszcz miał odpowiednią gęstość. Pozostawić do naciągania przez 1 godzinę.
- Następnie przyprawić barszcz kwasem buraczanym, solą i cukrem do smaku. Fasolę ugotować, dodać do barszczu razem z wywarem.
- Podawać barszcz posypany koperkiem.