Barszcz czerwony z fasolą

0

Przepis na barszcz czerwony z fasolą

Składniki:

  • 40 dag buraków
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag fasoli
  • 1 listek bobkowy
  • kwas buraczany
  • sól
  • cukier
  • koperek

Opis:

  1. Przygotować kwas buraczany: 1 kg buraków obrać, wymyć, pokrajać w cienkie krążki, włożyć do garnka kamiennego, zalać letnią przygotowaną wodą. Dodać łyżeczkę soli, skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku. Przykryć gazą, pozostawić w ciepłym miejscu przez tydzień. Kwas po ukiszeniu zlać do słoików, przechowywać w lodówce.
  2. Przygotowywanie zupy: buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę oczyścić, opłukać, zalać wodą, dodać listek bobkowy, ugotować do miękkości. Buraki włożyć do wywaru z cebuli, dolać przegotowanej wody, aby barszcz miał odpowiednią gęstość. Pozostawić do naciągania przez 1 godzinę.
  3. Następnie przyprawić barszcz kwasem buraczanym, solą i cukrem do smaku. Fasolę ugotować, dodać do barszczu razem z wywarem.
  4. Podawać barszcz posypany koperkiem.
Share.

Leave A Reply