Placuszki z cukinii z koperkiem i śmietaną – pycha!

12

Ostatnio tak poszalałam z ilością cukinii w moim koszyku, że musiałam poszukać w swojej głowie jakiegoś ciekawego pomysłu na wykorzystanie tego zielonego warzywka. W pierwszej odsłonie przygotowałam zdrowe i przepyszne frytki z cukinii. W drugiej też chciałam coś dobrego, więc padło na chrupiące placuszki z cukinii z koperkiem i odrobiną śmietany.

Zastanawiacie się jak mi to wyszło? No jestem wniebowzięta. Tytuł #perfekcyjnapanidomu goes to…. me 🙂
Serdeczne podziękowania dla mojej drugiej połówki, która dzielnie mi kibicowała i pomagała. Teraz przechodzę do przepisu, także uwaga.

Składniki na nieziemsko dobre placuszki z cukinii

  • 4 duże cukinie
  • 2 jajka
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • trochę oleju

placki z cukinii

Jak robimy placki z cukinii

Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, po czym sparzamy je wrzątkiem. Jesteśmy wrogami wszelkich bakterii więc nie chcemy mieć ich w buzi. Następnie ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach, solimy odrobinę i po ok. 10 minutach odsączamy z soków, które warzywo z pewnością nam puści.

W następnym kroku drobno szatkujemy cebulę, obieramy czosnek i kroimy koperek. Dodajemy warzywa do zielonych wiórków, ząbki czosnku przecieramy przez praskę. Dosypujemy mąkę, przyprawy, jogurt i wbijamy jajka. Wszystko razem mieszamy do uzyskania ujednoliconej masy, koperek również tutaj ląduje (jak na 3 zdjęciu powyżej).
pieczenie placków z cukinii
Teraz czaka nas najgorszy etap – smażenie placków. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładając łyżką masę formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je z obydwu stron, po kilka minutek każda. Najlepszym wyznacznikiem czasu jest złotawy kolor placków. Pamiętajmy by odsączać je na ręczniku papierowym.

Podajemy je samodzielnie, z odrobiną kwaśnej śmietany, lub w asyście wędzonego łososia. Byłam przekonana, że posiadam takiego w lodówce i godnie uzupełni mój pomysł. Myliłam się, dlatego na zdjęciach wersja basic. Dajcie znać jak Wam wyszły i czy lubicie w ogóle takie smaki.
placki z cukinii
Macie ochotę na taką wersję zdrowych i pożywnych placuszków?

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

12 komentarzy

    • Nina Wiśniewska on

      Są pyszne! Jeszcze nie tak dawno nie wiedziałam co można zrobić z różnych warzyw, teraz są dla mnie numerem 1.

  1. Wybacz, że odejdę nieco od tematu, ale muszę napisać że od strony wizualnej ta strona prezentuje się świetnie ; )

    • Nina Wiśniewska on

      Dzięki, zawsze miło coś takiego usłyszeć. ale mówisz o tym konkretnym wpisie czy ogólnie o szablonie bloga?

  2. chociaż wegetariańskie – wydają się być pyszne! Ninka, powiedz mi tylko jedno – to przepis na ile porcji? bo wydaje się, że sporo z tego wychodzi! 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      dokładnie, smażyłam i smażyłam 🙂 wyszło mi ok. 40 placuszków 🙂

Leave A Reply