Kapusta włoska na post

0

Przepis na kapustę włoską na post

Składniki:

  • 3 główki kapusty włoskiej
  • 6 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 surowe jaja
  • sól, pieprz
  • 2 dag bułki tartej do zarumienienia

Opis:

  1. Sparzyć dużą, ładną, ale niezbyt zbitą główkę kapusty, rozebrać listki od środka ku brzegom, środek z kapusty wycisnąć, ugotować z dwoma mniejszymi główkami, wycisnąć, posiekać, przysmażyć na maśle, dodać soli, pieprzu, a gdy nieco przystygnie, wbić jaja.
  2. Ułożyć tę siekaninę na środku rozebranej główki, przycisnąć listki do środka, uformować główkę, zawiązać serwetą, ugotować w osolonej wodzie.
  3. Gdy kapusta jest miękka, wyłożyć na półmisek, polać suto przyrumienioną w maśle bułeczką.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply