Przepis na kapustę włoską na post
Składniki:
- 3 główki kapusty włoskiej
- 6 dag masła
- 2 cebule
- 2 surowe jaja
- sól, pieprz
- 2 dag bułki tartej do zarumienienia
Opis:
- Sparzyć dużą, ładną, ale niezbyt zbitą główkę kapusty, rozebrać listki od środka ku brzegom, środek z kapusty wycisnąć, ugotować z dwoma mniejszymi główkami, wycisnąć, posiekać, przysmażyć na maśle, dodać soli, pieprzu, a gdy nieco przystygnie, wbić jaja.
- Ułożyć tę siekaninę na środku rozebranej główki, przycisnąć listki do środka, uformować główkę, zawiązać serwetą, ugotować w osolonej wodzie.
- Gdy kapusta jest miękka, wyłożyć na półmisek, polać suto przyrumienioną w maśle bułeczką.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa