Frytki z batatów

0

Przy piąteczku szybki przepis na fajną kolację. Kto nie lubi frytek? Wszyscy je chyba uwielbiają więc dziś tradycyjnego ziemniaczka zamieniamy na batata.

Jak zrobić frytki z batatów?

Nasze zmagania z tym słodkim ziemniakiem zacznijmy od włączenia piekarnika. Musimy go nagrzać do 220 stopni C. Bataty myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w dowolny sposób, ale najlepiej paski np. wzdłuż na „jak na frytki” lub większe kawałki a’la ćwiartki ziemniaków.

W następnym kroku wrzucamy je do dużej miski i skrapiamy oliwą z oliwek. Nie potrzebujemy dużo oliwy, ale warto je tak nawilżyć. Oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na koniec posypujemy przyprawami np. rozmarynem, tymiankiem, słodką/ostrą papryką – jak kto lubi.

Na koniec wykładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 30 minut. Smacznego 🙂
frytki z batatów

Ciekawostki:

  • 100 gr tego warzywa to ok. 90 kcal 🙂 więc wszyscy którzy się odchudzają mogą spokojnie poszaleć z batatami 🙂
  • Kilogram tego specjału to jakieś 6-8 zł w marketach, więc nie jest źle!
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply