Frittata szpinakowa

0

Przepis na fritatte szpinakową.

Opis:

  1. Szpinak przebrać, kilka razy opłukać, osączyć, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać szpinak i dusić przez 5-6 minut pod przykryciem, podlewając łyżką wody aż zmięknie.
  2. Jajka roztrzepać razem z tartym żółtym serem, solą i pieprzem do smaku. Masę jajeczną wlać na patelnię ze szpinakiem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa ściekła na spód i też się ścięła.
  3. Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora. Przykryć i dosmażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu. Odstawić na 5 minut. Pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco lub zimno.

Składniki:

  • 50 dag szpinaku
  • pomidor
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply