Przepis na fritatte szpinakową.
Opis:
- Szpinak przebrać, kilka razy opłukać, osączyć, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać szpinak i dusić przez 5-6 minut pod przykryciem, podlewając łyżką wody aż zmięknie.
- Jajka roztrzepać razem z tartym żółtym serem, solą i pieprzem do smaku. Masę jajeczną wlać na patelnię ze szpinakiem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa ściekła na spód i też się ścięła.
- Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora. Przykryć i dosmażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu. Odstawić na 5 minut. Pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco lub zimno.
Składniki:
- 50 dag szpinaku
- pomidor
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki startego żółtego sera
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004