Kocham lato za cukinie i bakłażany. Ostatnio na grillu zrobiliśmy taką fit cukinkę z ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek – najprostsze danie świata, bo wystarczyło rzucić pokrojone plastry na ruszta i wiecie co? Cieszyła się większym powodzeniem niż mięso. Nawet wśród facetów! Także duży sukces tego zielonego warzywka.
Niesiona tymi pozytywnymi emocjami związanymi z cukinią nabyłam w pobliskim sklepie 3 sztuki, 400 gr mielonego mięsa z indyka, ser feta, cebulę, suszone pomidory, przecier pomidorowy. Bazylię mam w doniczce na balkonie, więc zielenina do dekoracji była już na miejscu. Postanowiłam zrobić faszerowane cukinie, tak zwane łódeczki. Z podanych składników wyszło mi 6 porcji. Idealna proporcja to 2 kawałki na 1 obiad. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, to jest na prawdę bardzo pyszne.
W między czasie zapraszam także na instagram dobregeny, bardzo często wrzucam tu różne pyszności, które sama przygotowuję, albo nabywam w fajnych knajpkach. Jest troszkę foto z mojej pracy, zakupów czy selfiaków 🙂 Zresztą zobaczcie sami.
Składniki na faszerowane cukinie
- 3 cukinie
- 400 gr mielonego mięsa z indyka
- 2 cebule białe
- 1/3 kostki fety
- 2 ząbki czosnku
- pół słoika suszonych pomidorów
- pół słoiczka przecieru pomidorowego – 2 duże łyżki
- zioła prowansalskie, trochę papryki słodkiej, sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Jak zrobić faszerowane cukinie
1. Cukinie oblewamy wrzątkiem i kroimy na pół po długości.
2. Łódeczki drążymy łyżką i część miąższu odkładamy do naszego farszu. Drugą połowę wyrzucamy, chyba że lubimy bardziej wegetariańską opcję lub mamy inny pomysł na taką cukiniową papkę.
3. Mięso mielone podsmażamy na oliwie z oliwek, wraz z cebulą i suszonymi pomidorami. Dodajemy 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy do mięsa środek z cukinii, wszystko razem chwilę dusimy.
4. Wydrążone łódeczki skrapiamy oliwą z oliwek i uzupełniamy je mięsem mielonym.
5. Na koniec dodajemy kostki fety i wkładamy do piekarnika.
6. Cukinie pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
7. Jemy na ciepło! Możemy udekorować je listkami bazylii, taka orzeźwiająca nuta bardzo tutaj pasuje.
Smacznego 🙂 Tak wyglądało moje danie.
Inne przepisy z cukinią
Jeżeli te łódeczki z cukinii nie skradły Waszego serca, to może skusicie się na bogatszą wersję farszu i takie wydanie tego dania? Albo zrobicie sobie fit frytki z cukinii? To to jest dopiero petarda!
Nie wiem tylko dlaczego jeszcze nie zrobiłam wegetariańskiej wersji tych łódeczek. Brzmi jak plan na ten weekend.
Buziaki!
Jeden komentarz
moje ulubione danie, mogła bym jeść je co drugi dzień. Pycha