Przepis na fasolę w szarm sosie
Składniki:
- 20dag fasoli białej lub jasia
- 1 średnia cebula
- 3dag margaryny
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól, cukier, ocet
Opis:
- Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie dzień wcześniej, po czym gotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na margarynie na jasnozłoty kolor, dodać mąkę, zasmażyć.
- Wywar z fasoli, wystudzić i rozprowadzić nim zasmażkę, po czym połączyć z fasolą.
- Przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i octu, ciągle mieszając zagotować.
- Z jednej łyżeczki cukru sporządzić karmel, rozprowadzając go ostrożnie niewielką ilością wody, a następnie wlać do przygotowanej fasoli.
- Całość delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść ugotowanych nasion.
- Podawać na ciepło z grzanką lub smażoną kiełbasą.
Źródło: Kalendarz zdzierany