Fasola w szarym sosie

0

Przepis na fasolę w szarm sosie

Składniki:

  • 20dag fasoli białej lub jasia
  • 1 średnia cebula
  • 3dag margaryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, cukier, ocet

Opis:

  1. Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie dzień wcześniej, po czym gotować w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na margarynie na jasnozłoty kolor, dodać mąkę, zasmażyć.
  3. Wywar z fasoli, wystudzić i rozprowadzić nim zasmażkę, po czym połączyć z fasolą.
  4. Przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i octu, ciągle mieszając zagotować.
  5. Z jednej łyżeczki cukru sporządzić karmel, rozprowadzając go ostrożnie niewielką ilością wody, a następnie wlać do przygotowanej fasoli.
  6. Całość delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść ugotowanych nasion.
  7. Podawać na ciepło z grzanką lub smażoną kiełbasą.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply