Dynia po grecku

0

Przepis na fantazyjną dynie

Opis:

  1. Obraną dynię pokroić na jednakowej grubości foremne kawałki, a następnie każdy kawałek osolić, oprószyć papryką i mąką.
  2. Tak przygotowaną dynię usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na salaterkę i gorącą przykryć, aby całkowicie zmiękła pod parą.
  3. Warzywa obrać, rozdrobnić na tarce o dużych otworach, włożyć na rozgrzany olej.
  4. Krótko podsmażyć bez rumienienia, a następnie podłożyć kilkoma łyżkami wody i udusić pod przykryciem.
  5. Do miękkich warzyw dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą, papryką, łyżeczką musztardy, cukrem do smaku.
  6. Gorącymi warzywami obłożyć dynię, wystudzić.
  7. Podawać jako zimne danie z pieczywem obłożonym np. jajkiem na twardo, wędzoną rybą.

Składniki:

  • 30 dag dyni
  • łyżeczka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • zielenina
  • papryka ostra
  • musztarda

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply